Archief: mei 2016

Vos dood door toxoplasmose

In februari 2016 kwam bij DWHC een melding binnen van een boswachter uit Gelderland dat hij een dode vos (Vulpes vulpes) had gevonden. Omdat dit al de vierde vos was die binnen een kort tijdsbestek dood in het gebied lag, is het dier opgehaald voor onderzoek naar de doodsoorzaak.
Lees meer

Tweede geval CWD in Noorwegen

Er is een tweede geval van de prionziekte chronic wasting disease (CWD) gemeld in Noorwegen. Dit keer een eland (Alces alces) in Sør-Trøndelag. Het dier had ongewoon gedrag en was in slechte conditie.
Lees meer

Europees project Afrikaanse varkenspest: ASF-STOP

Op 3 mei 2016 is het Europese Cost-Action project ASF-STOP officieel van start gegaan in Brussel. De aanleiding voor dit project is de opkomst van Afrikaanse varkenspest (African Swine fever in het Engels, ASF) onder zowel gehouden varkens als wilde zwijnen in Oost-Europa. De eerste uitbraak in die regio was in
Lees meer

Nieuwe uitbraak van salamanderdodende ziekte in Dinant

De vier dode Vuursalamanders die een wandelaar enkele weken geleden gevonden heeft in een bos bij Dinant blijken besmet met de agressieve schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans (Bs). Dat blijkt uit labo-onderzoek van de Universiteit Gent. Het gaat om het vierde geval in Wallonië.
Lees meer