Onderzoek naar lepra bij eekhoorns in EngelandDe universiteit van Edinburg gaat onderzoeken hoe en waarom rode eekhoorns (Sciurus vulgaris) lepra oplopen en hoe het individuele dieren en populaties beïnvloed.

Sinds 2006 zijn verspreid over Schotland een aantal rode eekhoorns gevonden met een ‘nieuw’ soort huidontsteking. Ze hadden plekjes kale huid en zwellingen rond de neus, lippen, oogleden, oren en pootuiteinden.  Vanaf 2010 ontvingen de onderzoekers foto’s van eekhoorns met vergelijkbare afwijkingen. Eén van deze dieren leefde al meer dan een jaar met deze huidaandoening. In 2014 kon worden vastgesteld dat deze afwijkingen werden veroorzaakt door een Mycobacterium die zeer sterk (99%) overeenkomt met M. lepromatosis1. De ziekte is sindsdien vastgesteld op Isle of Wight en Brownsea Island2. Tot nu toe lijkt de ziekte sporadisch en chronisch voor te komen en de verwachting is dat de sterfte  van eekhoorns niet zo hoog zal zijn als de sterfte veroorzaakt door eekhoornpokken.

Het nieuwe onderzoek zal plaatsvinden op Brownsea Island, waar de ziekte waarschijnlijk al enkele jaren aanwezig is, maar pas onlangs is bevestigd.

Bronnen:

  1. Anna Meredith, Jorge Del Pozo, Sionagh Smith, Elspeth Milne, Karen Stevenson and Joyce McLuckie (2014) Leprosy in red squirrels in Scotland. doi: 10.1136/vr.g5680 Veterinary Record 2014 175: 285-286.
  2. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3581004/The-latest-threat-red-squirrels-LEPROSY-Autopsies-reveal-disease-rife-mammals-south-coast.html