Bever met hersen(vlies)ontsteking door oorontstekingBegin oktober werd in de gemeente Maashorst, Noord-Brabant, een dode bever gevonden. Het dier had zich daar ongeveer een jaar geleden gevestigd. De bever werd voor onderzoek naar de doodsoorzaak opgehaald door het DWHC.

Het was een volwassen vrouwelijk dier. Het linker middenoor was ontstoken en sterk verdikt door veel pus. De ontsteking was doorgeslagen naar de hersenen waardoor het dier vervolgens een hersen- en hersenvliesontsteking kreeg. De ontstekingen waren veroorzaakt door bacteriën. Bij het bacteriologisch onderzoek zijn meerdere bacteriën gekweekt: Clostridium sp, Streptococcus agalactiae en een mengcultuur van 3 andere bacteriën, welke samen de oorzaak van de ontstekingen vormden. Daarnaast was zichtbaar dat het dier zich tijdens het overlijden nog had verslikt.
Door de ontstekingen had de bever te weinig gegeten, want haar maag en darmen waren zo goed als leeg, maar het dier had nog voldoende vetreserves. Er waren geen botbreuken of interne bloedingen gevonden die duiden op trauma (bijvoorbeeld aanrijding). De bever is doodgegaan door de ontstekingen in het linkeroor en de hersenen.

Dit is de 2e bever die het DWHC heeft onderzocht met een middenoorontsteking. In 2018 werd een bever uit Flevoland opgehaald die afwijkend gedrag vertoonde, zie het bericht Bever met middenoorontsteking.
Ga voor overige DWHC-beverberichten naar https://dwhc.nl/diersoorten/bever/.

Bever is speerpuntdier 2023: Heeft u een dode bever gevonden, meld deze via het meldformulier op de DWHC website.