Zweden: Afrikaanse varkenspest in wild zwijnHet nationaal veterinair instituut (SVA) in Zweden berichtte op 7 september 2023 dat Afrikaanse varkenspest (AVP) in Zweden is aangetoond bij een dood wild zwijn.

Het dode wilde zwijn was gevonden ten zuidoosten van Fagersta in de provincie Västmanland. Dit ligt 145 km ten noordwesten van Stockholm.

Sinds 25 augustus zijn zeven dode, besmette wilde zwijnen gevonden in een klein gebied. Het gebied is nu afgesloten voor het publiek. Boswerkzaamheden zijn niet toegestaan.

Het is niet bekend hoe het virus is geïntroduceerd, maar gezien de grote afstand tot het dichtstbijzijnde besmette gebied in Duitsland, is het aannemelijk dat de introductie door menselijke activiteiten heeft plaatsgevonden en niet via natuurlijke migratie door wilde zwijnen.

Dit toont opnieuw aan hoe belangrijk het is om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om introductie van AVP in een land te voorkomen.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een webpagina met informatie over AVP: StopASF – Wetenschap, veilige voeding, duurzaamheid (europa.eu).

Blijf alert!

Zowel deze recente uitbraak in Zweden, als de uitbraken in 2022 in Duitsland en Italië (zie linkjes onderaan bericht), maken opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om alert te blijven en om geen met virus verontreinigd materiaal mee te nemen, zodat besmetting van varkens en/of wilde zwijnen met AVP-virus wordt voorkómen. Op de Italiaanse Website Peste suina africana – Bollettino epidemiologico nazionale staat een interactieve kaart waarop de grote afstanden tussen de verschillende besmette gebieden duidelijk wordt.

Mensen kunnen het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van varkensvleesproducten afkomstig van besmette varkens, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

Figuur met besmettingsroutes AVP
De mogelijke besmettingsroutes van AVP. Bron: Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

Bronnen en meer informatie:

African swine fever in wild boar outside Fagersta, Sweden – SVA

StopASF – Wetenschap, veilige voeding, duurzaamheid (europa.eu)

Peste Suina Africana (arcgis.com)

Afrikaanse varkenspest | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Opnieuw AVP in Tsjechië en in Duitsland verplaatst de ziekte zich langzaam naar het westen | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Emsbüren | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Baden-Württemberg | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Italië: Afrikaanse varkenspest vastgesteld nabij Rome | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Afrikaanse varkenspest bij wild zwijn in Noord-Italië | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Afrikaanse varkenspest (AVP) – WUR

Afrikaanse varkenspest (gddiergezondheid.nl)

Afrikaanse varkenspest | NVWA