Afrikaans zwijn

Italië: Afrikaanse varkenspest vastgesteld nabij RomeBegin mei 2022 werd Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild zwijn in de omgeving van Rome (regio Lazio), hemelsbreed zo’n 400 km ten zuidoosten van de eerdere besmette regio’s Piëmont en Ligurië in Noord-Italië.

In de omgeving van Rome werd op 4 mei het AVP-virus aangetoond bij een uit zijn lijden verlost wild zwijn. Het wild zwijn was gevonden in het Insugherata-natuurpark dat ca 10 km ten noordwesten van het centrum van Rome ligt. Op een kaart gemaakt door het Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Umbria e delle Marche (IZSUM), d.d. 13 mei jongstleden, is te zien dat AVP in de omgeving Rome intussen bij 4 wilde zwijnen is aangetoond.

Noord-Italië

Begin januari 2022 werd bekend dat AVP was aangetoond bij wilde zwijnen in het Noord-Italië. Hiervan is bekend dat het hetzelfde genotype betreft als hetgeen al jaren in het oosten van de Europese Unie circuleert. Dit is een ander genotype dan het AVP-virus dat endemisch is op het eiland Sicilië.

In de regio’s Piëmont en Ligurië is in de periode 27 december 2021 – 10 mei 2022 het AVP-virus vastgesteld bij 117 wilde zwijnen.

Bronnen:

I CONTROLLI PER LA PESTE SUINA AFRICANA – TRE NUOVI CASI, DUE IN PIEMONTE, UNO IN LIGURIA – DIVENTANO 117 LE POSITIVITÀ ACCERTATE – izsplv).

http://www.izsum.it/IZSUM/Common/pages02/wfDettListaDoppia.aspx?EDIT=False&ID=24800&IDMAP=48

ASF Italy: Infected wild boar found in outskirts Rome – Pig Progress

ASF Italy: More infected wild boar near Rome – Pig Progress