Vogelgriep circuleert weer onder wilde vogelsVogelgriep circuleert weer onder wilde vogels in Nederland. In november is het virus vastgesteld bij vogels in Gelderland, Friesland, Groningen en Utrecht.

In september en oktober waren bij wilde vogels geen nieuwe gevallen gevonden van vogelgriep. In november is het vogelgriepvirus gevonden bij meerdere vogelsoorten verspreid over het land, zie tabel 1.

Dit virus is een nieuwe H5N1 variant (zie het bericht van WBVR: Nieuwe variant vogelgriepvirus in Renswoude ).

VogelsoortLocatie
Brandgans (2)Friesland
BuizerdFriesland
Gans spec.Groningen
Grauwe GansFriesland
MantelmeeuwGelderland
SmientUtrecht
Tabel 1: Lijst met positieve gevallen van H5N1 bij wilde vogels in 1e helft van november 2023

Het DWHC adviseert het publiek voorzichtig te zijn bij het benaderen van dode wilde vogels, zich aan de hygiƫnische maatregelen te houden en dode dieren te melden. Melden kan via de websites van het DWHC of Sovon.