Opnieuw AVP in Tsjechië en in Duitsland verplaatst de ziekte zich langzaam naar het westenTsjechië: Afrikaanse varkenspest (AVP) bij een wild zwijn nabij de grens Polen

Op vrijdag 2 december 2022 is bij een wild zwijn in de gemeente Jindřichovice pod Smrkem Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Deze gemeente ligt in Noord-Tsjechië aan de grens met Polen en hemelsbreed 25-30 km van Duitsland.

In 2017 werd in Tsjechië voor het eerst AVP vastgesteld (zie dwhc.nl/avp-wilde-zwijnen-tsjechie/). Deze uitbraak lag ver van andere besmette gebieden in andere lidstaten. Deze uitbraak is destijds met succes bestreden waardoor Tsjechië sinds 2019 weer vrij was van AVP.

Duitsland: AVP verplaatst zich langzaam naar westen

In Duitsland werd het eerste geval van AVP bij wilde zwijnen in 2020 in de deelstaat Brandenburg vastgesteld (zie dwhc.nl/duitsland-eerste-geval-afrikaanse-varkenspest/). Daarna is het virus in meerdere deelstaten bij wilde zwijnen aangetoond, en ook in enkele gevallen op varkenshouderijen. De meeste besmettingen hebben zich voorgedaan in de deelstaten Brandenburg en Sachsen. Het lijkt er op dat AVP langzaam in de wilde zwijnenpopulatie naar het westen uitbreidt. Met de laatste besmetting bij een wild zwijn in de Landkreis Oberspreewald-Lausitz is het aantal besmette Landkreisen in Brandenburg op acht gekomen. Dit AVP positieve dier lag 17 km ten westen van het bekende gebied.

Bronnen:

Afrikanische Schweinepest im Norden Tschechiens nachgewiesen | proplanta.de

BLV Radar bulletin November 2022