Afrikaans zwijn

Afrikaanse varkenspest vastgesteld in EmsbürenOp 2 juli 2022 werd Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij een zeugenbedrijf  in Emsbüren,  (Landkreis Emsland, in de deelstaat Niedersachsen), op een kleine 15 km van de Nederlandse grens ten oosten van de provincie Overijssel. Het bedrijf had 280 zeugen en 1500 biggen. Deze zijn op 3 juli geruimd. Het is niet bekend hoe het virus op het bedrijf terecht is gekomen.

Wilde zwijnen

In dit nieuw besmette gebied in Niedersachsen is AVP nog niet bij wilde zwijnen aangetoond.

Blijf alert!

Zowel deze recente uitbraak in het noordwesten van Duitsland als de uitbraken eerder dit jaar in het zuidwesten van Duitsland en in Noord– en Midden-Italië, maken opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om alert te blijven om door het meenemen en achterlaten van met virus verontreinigd materiaal, besmetting van varkens en/of wilde zwijnen met AVP-virus te voorkómen.

Mensen kunnen het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van varkensvleesproducten afkomstig van besmette varkens, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

Figuur met besmettingsroutes AVP
De mogelijke besmettingsroutes van AVP. Bron: Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

Bronnen:

https://www.ml.niedersachsen.de/startseite/aktuelles/pressemitteilungen/afrikanische-schweinepest-in-niedersachsen-nachgewiesen-213107.html

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/07/02/afrikaanse-varkenspest-vastgesteld-op-varkensbedrijf-in-duitsland