Afrikaans zwijn

Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Baden-WürttembergOp 25 mei 2022 werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij een kleine biologische varkenshouderij in Forchheim (Landkreis Emmendingen, de deelstaat Baden-Württemberg), op een kleine 10 km van de Franse grens.
Binnen enkele dagen waren 16 van de 35 varkens dood. De overige varkens zijn geruimd.

Wilde zwijnen

In dit nieuw besmette gebied is AVP nog niet bij wilde zwijnen aangetoond. In de Landkreis Emmendingen wordt naar karkassen van wilde zwijnen gezocht. Het gebied wordt systematisch afgezocht door teams bestaande uit twee personen en een hond. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van drones met warmtebeeld-camera’s.

Besmetting door menselijk handelen

Deze uitbraak is meer dan 500 km van de bekende AVP besmette gebieden. Vandaar dat de Europese Commissie in een brief aan de Chief Veterinary Officers (CVO’s) aangeeft dat deze uitbraak in Forchheim zeer waarschijnlijk het gevolg is van menselijk handelen.

Blijf alert!

Zowel deze recente uitbraak in het zuidwesten van Duitsland als de uitbraken eerder dit jaar in Noord– en Midden-Italië, maken opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om alert te blijven om door het meenemen en achterlaten van met virus verontreinigd materiaal, besmetting van varkens en/of wilde zwijnen met AVP-virus te voorkómen.

Mensen kunnen het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van varkensvleesproducten afkomstig van besmette varkens, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

Figuur met besmettingsroutes AVP
De mogelijke besmettingsroutes van AVP. Bron: Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

AVP situatie in Europa

In Italië is in de regio’s Piëmont en Ligurië in de periode 27 december 2021 – 10 mei 2022 het AVP-virus vastgesteld bij respectievelijk 71 en 46 wilde zwijnen.

In Lazio, in de omgeving van Rome is sinds begin mei 2022 tot 6 juni het AVP-virus bij 20 wilde zwijnen aangetoond.

Zie onderstaande tabel voor informatie met betrekking tot de aantallen AVP bij gehouden varkens en wilde zwijnen in de periode januari – april 2022 in de overige Europese landen.

Tabel: Gemelde AVP uitbraken bij gehouden varkens (GV) en wilde zwijnen (WZ)
Bron: ADIS, OIE-WAHIS in BLV/FLI Radar Bulletins 2022.
De vermelde aantallen bij gehouden varkens hebben betrekking op bedrijven, de getallen bij wilde zwijnen betreft het aantal dieren.

* De data uit Oekraïne zijn vanwege de oorlog waarschijnlijk niet accuraat.

Bronnen:

Afrikanische Schweinepest in Baden-Württemberg: Ministerium für Ernährung, Ländlichen Raum und Verbraucherschutz Baden-Württemberg (baden-wuerttemberg.de)

Aktuelles: Ministerium für Ernährung, Ländlichen Raum und Verbraucherschutz Baden-Württemberg (baden-wuerttemberg.de)

http://www.izsum.it/IZSUM/Common/pages02/wfDettListaDoppia.aspx?EDIT=False&ID=24800&IDMAP=48

https://www.izsplv.it/it/notizie/308-peste-suina-africana/1388-i-controlli-per-la-peste-suina-africana-nella-zona-infetta-355.html

Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen BLV, Radar Bulletins Januar / Mai 2022