Massale vissterfte in Yellowstone rivierVanwege massale vissterfte in de Yellowstone rivier heeft Montana Fish, Wildlife and Parks  (FWP) alle recreatie rond en op de rivier verboden in verband met massale sterfte van Mountain Whitefish.
De Mountain Whitefish is een vissoort (een houting) die tot de zalmachtigen behoort en die algemeen voorkomt in het westen van Noord-Amerika.

Vorige week werden meer dan 2.000 dode Mountain Whitefish geregistreerd. Op basis hiervan schat FWP dat in totaal het aantal getroffen Mountain Whitefish in de tienduizenden loopt. Daarnaast ontving FWP vorige week berichten dat ook sterfte is waargenomen bij twee forellensoorten, de Rainbow trout (regenboogborel) en Yellowstone Cutthroat Trout (een forel).

De oorzaak van de sterfte is de nierziekte ‘Proliferative Kidney Disease’ (PKD). Deze ziekte wordt veroorzaakt door een zeer kleine (microscopische) parasiet Tetracapsuloides bryosalmonae. De parasiet behoort tot de myxozoa. De ziekte PKD is één van de ernstigste ziekten onder zalmachtigen en kan 20 – 100 % sterfte bij deze vissoorten veroorzaken. De parasiet is niet gevaarlijk voor mensen.

Bron: http://fwp.mt.gov/news/newsReleases/headlines/nr_4277.html (2021: oude nieuwsbericht niet meer opvraagbaar)