Vogelgriep gevonden bij jonge vosjes in GroningenRecent zijn 2 jonge vosjes gevonden in Oost Groningen die vreemd gedrag vertoonden, waaronder neurologische verschijnselen zoals ongecontroleerde bewegingen en overmatige speekselproductie, blindheid en agressief gedrag.

Vanwege dit vreemde gedrag werd gevreesd voor een besmetting met het rabiësvirus . De Nationale Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft de vosjes hierop laten onderzoeken bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) te Lelystad en dat bleken ze niet te hebben. Dat was dus niet de oorzaak voor het vreemde gedrag dat de vosjes vertoonden.

Het DWHC heeft toen de suggestie gedaan om ook te testen op vogelgriep. In Schotland zijn gevallen geweest van een vos en een paar zeehonden met vogelgriep, bovendien is in dat gebied van Groningen recent een uitbraak geweest van vogelgriep. De vosjes zijn daarom getest en bleken besmet te zijn met vogelgriep type H5N1. Ze hebben dit waarschijnlijk gekregen door het eten van besmette watervogels. Dit is ook de manier waarop roofvogels besmet lijken te raken met vogelgriep.

Na de bevestiging van deze besmetting is het advies om in ieder geval in Friesland en Groningen honden aan de lijn te houden in gebieden waar dode vogels zijn gevonden.

Meer informatie: 

WBVR tests foxes positive for bird flu

Kamerbrief AI aangetoond in vossen