De torenvalk en de slechtvalk zijn de DWHC speerpuntdieren voor 2025. Hiermee is ons doel om meer toren- en slechtvalken te kunnen onderzoeken om hun doodsoorzaak te achterhalen. Toren- en slechtvalken zijn roofvogels die hoog in de voedselketen staan. Door het eten van prooidieren kunnen ze ook zelf besmet raken met bepaalde ziekten. Hierdoor geven ze een indicatie van de ziekten die aanwezig zijn in een gebied.
De populatiegrootte van de slechtvalk (Falco peregrinus) neemt af. Uit onderzoek van het DWHC en andere instituten bleek dat bij jaren met grote uitbraken van vogelgriep, er ook aanzienlijke sterfte was onder slechtvalken. De virussen die bij de slechtvalken zijn gevonden, bleken genetisch nauw verwant te zijn aan virussen die gelijktijdig circuleerden bij hun prooidieren. De grootste afname van de populatie was te zien in het gebied waar veel vogelgriep heerste. Vogelgriep vormt dus een serieuze bedreiging voor de slechtvalkpopulatie in Nederland. Uitgebreide informatie over ons onderzoek kunt u vinden op Nature Today.
Net als de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft DWHC dit jaar ook de torenvalk (Falco tinnunculus) als speerpuntdier. Evenals bij de slechtvalk neemt de populatiegrootte van de torenvalk af. Sinds 1990 is er weer een dalende trend te zien in de broedpopulatie van deze roofvogel. Tegenwoordig is er nog maar een kwart over van de aantallen die we halverwege vorige eeuw zagen. Meer informatie over deze vogel en de activiteiten hieromtrent kunt u vinden op de website van Sovon en de Vogelbescherming.
Een dood dier kan gemeld worden door ons meldingsformulier in te vullen. Een dier kan bij het DWHC alleen onderzocht worden als deze ‘vers’ dood is. Dat zijn de zieke dieren die uit hun lijden zijn verlost en de dood gevonden dieren waarvan zeker is dat ze er de vorige dag nog niet lagen. Bij twijfel kunt u overleggen met de medewerkers van het DWHC.
Als een dier afwijkend gedrag vertoont, dan graag een filmpje maken van het gedrag voordat het dier uit het lijden wordt verlost. Is de slechtvalk of torenvalk dood gevonden, dan ontvangt het DWHC graag een foto van het dode dier zoals u dat vond.
Vogelgriep is een zoönose (ziekte mogelijk overdraagbaar van dier op mens). Als u een dood dier heeft gevonden dat u wilt laten ophalen voor onderzoek, is het belangrijk dat het dier dubbel ingepakt wordt in plastic. Raak het dier niet met blote handen aan. Aangezien deze vogels mogelijk vogelgriep kunnen hebben is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het benaderen ervan. Volg alstublieft de hygiënevoorschriften van de rijksoverheid op: Leidraad omgang met wilde dieren met vogelgriep.
Referentie
Caliendo, V., Bellido Martin, B., Fouchier, R. A., Verdaat, H., Engelsma, M., Beerens, N., & Slaterus, R. (2024). Highly Pathogenic Avian Influenza Contributes to the Population Decline of the Peregrine Falcon (Falco peregrinus) in The Netherlands. Viruses, 17(1), 24.
Open hier de pdf met de DWHC-bureaukalender met onze speerpuntdieren van 2025