Dit bericht is op 18 november 2024 aangepast; de kaart is vervangen door een kaart met de nieuwste meldingen.
De sterfte van hazen aan een myxomatose-achtig virus duurt voort. Raak de dode dieren nooit met blote handen aan. Myxomatose is weliswaar geen zoönose, en dus in principe niet gevaarlijk voor mensen, maar dode hazen kunnen echter wel andere ziektekiemen hebben die wel gevaarlijk zijn voor mensen, zoals tularemie (hazenpest: https://dwhc.nl/?s=tularemie).
Om besmetting van gezonde hazen tegen te gaan is het beter om dode dieren niet in het veld achter te laten.
DWHC onderzoekt in samenwerking met collega’s uit Duitsland de achtergrond van deze ziekte-uitbraak. In Duitsland is vastgesteld dat het om de Iberische myxoma-variant gaat. (https://www.fli.de/en/news/short-messages/short-message/new-threat-to-the-brown-hare-iberian-myxoma-virus-variant-detected-in-germany-for-the-first-time/)
Er wordt nog gewerkt aan de exacte identificatie van het virus, we weten nog niet of deze stam van het virus ook besmettelijk is voor (gehouden) konijnen. Dit is wel mogelijk, maar nog niet met zekerheid vastgesteld. Vanuit de faculteit diergeneeskunde is het advies om gehouden konijnen altijd te vaccineren tegen myxomatose en RHD en om muggenwerend gaas rond het hok van de gehouden konijnen te spannen.
Waardoor de huidige uitbraak is ontstaan en/of vandaan komt is nog niet vastgesteld. Het onderzoek hiernaar loopt nog.
We weten nog niet of alle hazen die dit virus dragen uiteindelijk ziek zullen worden en hoeveel van de ziek geworden hazen overlijden. In de dieren die DWHC heeft onderzocht, heeft in een aantal gevallen het Myxomatose-achtige beeld geleid tot overlijden. Bij een aantal hazen zijn ook andere ziekten vastgesteld.
Wat de exacte bijdrage van dit individuele virus op de populatie is, weten we nu nog niet.
Waarschijnlijk spelen insecten (onder andere muggen) een rol bij de overdracht. Bij konijnen kan het myxomatosevirus zich ook van dier op dier verspreiden via direct contact met geïnfecteerde afscheiding (ogen, neus) en soms indirect via besmette materialen in de omgeving ( https://www.woah.org/en/disease/myxomatosis/).
Tot nu toe komen de meeste meldingen van zieke hazen met dit myxomatose-achtig beeld uit De Achterhoek. We zien echter ook wel zieke hazen met dezelfde verschijnselen in andere delen van Gelderland en in andere provincies.
In de periode van begin augustus t/m 18 november zijn door DWHC 45 hazen opgehaald voor onderzoek. Eén haas was niet geschikt voor onderzoek. Veel opgehaalde hazen hebben de myxomatose-achtige symptomen, sommigen niet. Bij deze, en ook bij hazen die wel myxomatose-achtige symptomen vertonen, zijn ook andere ziekten gevonden.