Nationale reeënsurveillance 2024Het RIVM en het DWHC herhalen in 2024 het onderzoek naar teken-encefalitisvirus. Dit virus is een zoönose (https://www.rivm.nl/tekenencefalitis) dat door teken op mensen wordt overgedragen. Teken-encefalitis wordt ook wel aangeduid met de afkortingen TBE en/of FSME.

Het  teken-encefalitisvirus komt niet gelijkmatig verdeeld over een groot gebied voor, maar kleinschalig in haarden. Reeën zijn zeer geschikt om dergelijke haarden te vinden. Reeën zijn hiervoor bij uitstek geschikt omdat hun territorium klein is, ze plaatstrouw zijn, algemeen in Nederland voorkomen, veelal in tekenrijke gebieden leven, ze vaak teken hebben, en ze zelf zelden ziek worden bij een besmetting met het virus, maar wel afweerstoffen aanmaken. Door nu reeënbloed te onderzoeken op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen het teken-encefalitisvirus, komt er meer duidelijkheid over de gebieden waar met teken-encefalitisvirus besmette teken zich bevinden.

Er worden niet speciaal voor dit onderzoek reeën geschoten, maar er wordt materiaal verzameld van reeën die in het kader van het beheer worden geschoten, of die verkeerslachtoffer zijn. Het materiaal wordt via de faunabeheereenheden aan de wildbeheereenheden of valwildcoördinatoren verstrekt. Per WBE worden ca 5 monsters verzameld. De twee Nederlandse jagersverenigingen zijn over het onderzoek geïnformeerd.

Het onderzoek loopt tot eind 2024. De bloedmonsters worden bij het DWHC verwerkt en vervolgens bij het RIVM getest. Het overgebleven materiaal wordt zorgvuldig bewaard zodat het later ook kan worden gebruikt voor onderzoek naar andere ziekteverwekkers.

Voor de faunabeheerders en valwildcoördinatoren: zie hier de instructiefilm voor het nemen van de bloedmonsters.

Afkortingen

DWHC: Dutch Wildlife Health Centre
FSME:  Frühsommer-Meningoenzephalitis
RIVM:   Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
TBE:    Tekenbeet encefalitis (NL tekst); Tick Borne Encephalitis (EN tekst)

Meer informatie:

over teken-encefalitis bij de mens: RIVM: Teken-encefalitis

DWHC berichten over teken-encefalitis: https://dwhc.nl/ziekten/teken-encefalitis/

Banner reeën: © Bas Worm