Alaska: ijsbeer dood door vogelgriepEind december 2023 werd bekend dat in Alaska een ijsbeer is doodgegaan aan het hoogpathogene vogelgriepvirus. De ijsbeer was in oktober dood gevonden bij Utqiagvik in de North Slope regio. Dit is de eerste ijsbeer waarvan bekend is dat deze door vogelgriep is doodgegaan. Omdat de kans klein is om in afgelegen gebieden een dode ijsbeer te vinden, zou het goed kunnen zijn dat al eerder ijsberen zijn gestorven door vogelgriep.

In de North Slope regio zijn vele vogels van verschillende soorten gestorven door vogelgriep. De ijsbeer eet normaal gesproken zeehonden, maar mogelijk heeft deze ijsbeer vogelkadavers gegeten. Het vogelgriepvirus kan zeer lang in de omgeving aanwezig blijven door de kou. Het zou daarom niet noodzakelijk dat de ijsbeer recent een besmette vogel heeft gegeten.

Bij zoogdieren in Alaska is HPAI tot nu toe als doodsoorzaak aangetoond bij drie vossen, een zwarte beer en een bruine beer. In andere Noord-Amerikaanse gebieden zijn meerdere beren, stinkdieren, wasberen, poema’s en grote aantallen zeehonden in Oost-Canada en langs de kust van de staten Maine en Washington aan HPAI doodgegaan. Onlangs is het ook bij een eekhoorn vastgesteld in Arizona. Ook buiten Noord-Amerika zijn kleine en grote uitbraken onder zoogdieren bekend.

In Nederland is het HPAI bij zoogdieren o.a. aangetoond bij een das, een otter, bunzings, steenmarters en vossen.

Bronnen:

Avian influenza death of Alaska polar bear is a global first and a sign of the virus’ persistence – Alaska Beacon

Bunzing en vossen besmet met vogelgriep | Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Irina V. Chestakova, Anne van der Linden, Beatriz Bellido Martin, Valentina Caliendo, Oanh Vuong, Sanne Thewessen, Tijmen Hartung, Theo Bestebroer, Jasja Dekker, Bob Jonge Poerink, Andrea Gröne, Marion Koopmans, Ron Fouchier, Judith M. A. van den Brand & Reina S. Sikkema (2023) High number of HPAI H5 virus infections and antibodies in wild carnivores in the Netherlands, 2020–2022, Emerging Microbes & Infections, 12:2, DOI: 10.1080/22221751.2023.2270068