Opnieuw dode ooievaar met elastiekenDode jonge ooievaar
Dode jonge ooievaar. Foto: Ferry Brands

Op 16 juli 2023 werd in Megen, Noord-Brabant een bijna vliegvlugge ooievaar (Ciconia ciconia) onder het nest gevonden. Een half uur ervoor was de ooievaar nog volop bezig met vliegoefeningen. De ooievaar werd opgehaald voor algeheel onderzoek naar de doodsoorzaak bij het DWHC te Utrecht.

Maaginhoud van de ooievaar: elastieken, rubber en glas. Foto: DWHC

De ooievaar was een jong, mannelijk dier. Het dier was doodgegaan door de val uit het nest, maar de maag zat vol met een enorme hoeveelheid elastieken, wat rubber materiaal en enkele glasscherven. De ooievaar had geen vogelgriep, hetgeen vorig jaar sterfte onder ooievaars veroorzaakte.

In 2019 berichtte het DWHC ook over een dode ooievaar vol met elastieken (https://dwhc.nl/stomach-stork-full-of-rubber-bands/). Toen ging het om een volwassen dier, nu om een jonge ooievaar. Blijkbaar voeren ooievaars ook elastieken aan hun jongen. Mogelijk dat ze de elastieken voor (regen)wormen aanzien, en misschien de stukjes rubber voor een andere prooisoort zoals muizen of kikkers. Waarom er glasscherven worden gevoerd, is een raadsel.

elastiek in de natuur
Zwerfafval: elastiek op straat

Feit is dat dieren doodgaan door zwerfafval!

En dat is en blijft betreurenswaardig