Bever onderzoeksresultaten eerste twee maanden 2023In januari en februari 2023 zijn bij het DWHC vier bevers voor onderzoek naar de doodsoorzaak binnengekomen. Twee dieren kwamen uit de provincie Noord-Brabant en twee uit Gelderland. Eén van de bevers uit Noord-Brabant zat klem in een raster (zie foto). Het raster stond er al zo’n 50 jaar, en in deze omgeving leven al zo’n vier jaar bevers zonder dat er problemen waren. De melder gaf aan dat het waterniveau de dagen ervoor aanzienlijk hoger was. Het is onduidelijk of dat een rol kan hebben gespeeld bij het verstrikt raken in het gaas. Ook liet de melder weten dat de eigenaar van het hek hierna meteen maatregelen heeft genomen en een deel van het raster heeft verwijderd.

Bever klem in het raster.

Onderzoeksresultaten

De bever uit de provincie Noord-Brabant die klem zat in een afrastering was een vrouwelijk dier in goede conditie (goede bespiering en goede vetreserves). Omdat zij klem zat is de ademhaling zo moeilijk geworden dat ze langzaam is gestikt. Wat we niet weten, is of ze onder water klem zat. In dat geval is ze verdronken, maar dat is niet meer met zekerheid te bewijzen.

De andere Brabantse bever, een mannelijk dier, lag dood aan een dijk. Deze had een nier- en een longontsteking en is daaraan waarschijnlijk overleden. De oorzaak van de ontstekingen kon niet achterhaald worden.

De twee bevers uit Gelderland waren allebei mannelijk. Eén dier was levend gevonden en is op weg naar een wildopvang doodgegaan. De doodsoorzaak is onduidelijk. De bever had een geringe longontsteking en een overvolle blaas, wat het overlijden niet kon verklaren. Er kon geen oorzaak gevonden worden voor de overvolle blaas.

De andere Gelderse bever was duidelijk door trauma, bijvoorbeeld een aanrijding, doodgegaan: het dier had meerdere gebroken botten en interne bloedingen.

Bever speerpuntdier 2023

Het doel van de bever als speerpunt dier is om meer bevers binnen te krijgen voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Zo kunnen we meer inzicht krijgen in wat de bever zoal onder de leden heeft en meer kennis vergaren over bepaalde ziektes en ziekteverwekkers bij bevers, zoals tularemie en toxoplasmose. Zie ook het bericht https://dwhc.nl/bever-dwhc-speerpuntdier-2023/

Welke bevers komen in aanmerking voor onderzoek?

Een dier kan bij het DWHC onderzocht worden als het ‘vers’ dood is. Dat zijn de zieke dieren die uit hun lijden zijn verlost, en de dood gevonden dieren waarvan men zeker weet dat ze er de vorige dag nog niet lagen. Bij twijfel kunt u overleggen met de medewerkers van het DWHC. Zij nemen in hun besluit ook bijvoorbeeld informatie over de weersomstandigheden mee.
Als een dier afwijkend gedrag vertoonde voordat hij uit zijn lijden werd verlost, dan verzoekt het DWHC u, indien mogelijk een filmpje te maken van het gedrag. Is de bever dood gevonden, dan ontvangt het DWHC graag een foto van het dode dier zoals u hem vond.