Bunzing doodt konijn, maar gaat zelf ook dood door het letsel dat het konijn hem toebrachtBunzing en konijn in konijnenhok
Foto: Femke Koedijk

Begin december kreeg DWHC een melding van een bunzing die nog ademend in een konijnenhok naast een dood konijn lag. Het leek net of de bunzing naast het konijn lag te slapen (zie foto). Een uur later bleek de bunzing dood. De bunzing is opgehaald voor onderzoek.

De bunzing was een volwassen mannelijke bunzing in een goede voedingstoestand: hij had voldoende vetreserves. De bunzing is doodgegaan door een breuk van de 1e halswervel (de atlas) en aan bloedingen in de spieren daaromheen, in de hersenstam, in de kleine hersenen en in de borstholte. Dit letsel is zeer waarschijnlijk door trappen van het konijn toegebracht tijdens de poging van de bunzing om het konijn dood te bijten. De bunzing had nog van het konijn gegeten, gezien de inhoud van zijn maag (bleek spiervlees, haren en een enkel botfragment). De bunzing had weliswaar geringe lever- en longontstekingen die door parasieten (wormen) waren veroorzaakt, maar dat zal gezien zijn goede voedingstoestand, (nog) geen invloed hebben gehad op zijn fitheid.

foto van dode bunzing naast dood konijn
Foto: Femke Koedijk