Bunzing met mollengaas ingegroeid in het lichaamBegin augustus 2022 ontving DWHC een melding van Dierenambulance Midden Nederland dat zij een stervende bunzing hadden opgehaald. Deze bunzing had een soort plastic draden om zijn lijf. Het diertje zat al onder de vliegeneitjes toen het werd gevonden.

Het betrof een jonge vrouwelijke bunzing met matige bespiering, zonder vetreserves. Een matige bespiering betekent dat het dier was begonnen om op zijn spieren in te teren omdat het te weinig voedingsstoffen binnenkreeg. Ze woog 214 gram.

De bunzing was verwikkeld in een groen plastic net, zogeheten mollengaas, dat deels los om haar lichaam zat en deels, op de rug en tussen de voorpoten, door de huid heen was vastgegroeid. Op de rug was het draad op 2 plekken in de onderhuid vergroeid en waren chronische wonden met necrose ontstaan. Tussen de voorpoten zat onderhuids 2 cm draad dat was omringd met slijmerig wondvocht.

De bunzing had een slecht gevuld maagdarmkanaal en zwarte ontlasting door bloedingen, die zijn ontstaan doordat het dier te weinig eten binnenkreeg. Dit kwam mogelijk doordat het deels ingegroeide mollengaas en de ontstekingen haar  in haar bewegingen beperkte. Daarnaast had ze ook een longontsteking die was veroorzaak door longwormen.


Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7
Foto 1: De mollengaasdraden die op de rug “uit de huid steken”.
Foto 2: Het gaas was tussen de poten door de huid heen gegroeid.
Foto 3: De mollengaasdraden die op de rug “uit de huid steken”.
Foto 4: Close up van de ingegroeide haren op de rug.
Foto’s 5, 6 7: de mollengaasdraden in de onderhuid van de bunzing.
Foto’s: Nadiah van Eijk, DWHC