Bever dood door gedraaide darmFoto: Bever op zijn rug in het water gemaakt door melder

De dierenambulance Den Bosch ontving half september 2022 een melding van een bever met afwijkend gedrag. Het dier lag op zijn rug in het water te spartelen. Toen de dierenambulance arriveerde troffen ze de bever dood in het water aan. De bever werd door DWHC opgehaald voor onderzoek.

De bever was een volwassen, vrouwelijk dier dat in een goede conditie verkeerde: ze had goede vetreserves. Bij sectie bleek dat de bever een gedraaid deel van de dunne darm had, waardoor de doorvoer was geblokkeerd. In de maag bevond zich een enorme hoeveelheid vocht (4 l) en die was daardoor verwijd (foto 2). De bever had water/voedsel in de longen gekregen (aspiratie) hetgeen waarschijnlijk is gebeurd doordat het dier heeft gebraakt.  

Op foto 3 is te zien dat de aders in het darmscheil helemaal opgezet waren (gele pijlen), hetgeen wordt veroorzaakt door de bloedstuwing. De darmwand is donkerrood omdat het weefsel aan het afsterven was (groene pijlen).  

De oorzaak van een gedraaide darm is niet te achterhalen.

De bever was niet meer in staat om zich om te draaien in het water omdat ze stervende was.