Opnieuw vos met vogelgriepBij een vos uit Zuid-Nederland is vogelgriep vastgesteld. Dat vossen vogelgriep kunnen krijgen, was reeds bekend. In het voorjaar van 2021 waren vossen in Noord-Nederland (Oost Groningen) besmet met het hoog pathogene vogelgriep virus (https://www.dwhc.nl/vogelgriep-gevonden-bij-jonge-vosjes-in-groningen/).

Om een goed beeld te kunnen krijgen of vogelgriep vaker voorkomt bij vossen (en anderen carnivoren waaronder  marterachtigen) is het belangrijk dode dieren van deze soorten te blijven melden bij het DWHC, ook in de kerstvakantie.

Let op:

Alleen ‘dubbel’-verpakte dieren op een postcode-adres komen voor ophalen in aanmerking. Een dubbele verpakking is overigens geen garantie dat het dier bij de melder opgehaald kan worden. De mogelijkheden voor onderzoek worden telefonisch met de melder afgestemd. Bij het oprapen van een dood dier, moeten de algemene hygiënemaatregelen in acht worden genomen*.

Voor het opruimen van dood gevonden wilde zoogdieren verdacht van een besmetting met hoog pathogene vogelgriep, heeft de NVWA een handleiding opgesteld: handleiding-opruimen-dode-vlees-en-aaseters-verdacht-van-een-infectie-met-hpai.pdf

* Algemene hygiënemaatregelen:

  • Vermijd het contact van dode dieren met blote handen. Dit kan met wegwerphandschoenen die na eenmalig gebruik worden weggedaan of met behulp van een plastic zak(je) zoals weergegeven in het filmpje over dubbele verpakking van kleine kadavers.
  • Was regelmatig je handen, in ieder geval na contact met dieren (zowel levende als dode dieren). Meer informatie en een video over handen wassen is te vinden op de website van het RIVM:https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
  • Zorg bij wondjes voor een goede wondhygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.
  • Het eten van een dood gevonden dier is ten sterkste af te raden, evenals het voeren van een kadaver aan een huisdier.
  • Algemene informatie over hygiëne is te vinden op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/hygiene

Zie ook:  brief van minister Carola Schouten van Landbouw en Hugo de Jonge van Volkgezondheid aan de Tweede Kamer. Voortgang versterking zoönosenbeleid. Voortgang versterking zoönosenbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal