Knobbelzwaan dood door visdraad Het DWHC kreeg een melding uit Tilburg van een onrustig rondzwemmende knobbelzwaan. Het dier at niet meer, en reageerde ook niet meer op mensen. De vogel  is kort daarop doodgegaan en ingestuurd voor onderzoek. 

Het was een zeer magere, volwassen, mannelijke knobbelzwaan.
Bij onderzoek bleek dat het dier een visdraad had ingeslikt. Deze was om de tongbasis geslagen en sneed diep het weefsel in en veroorzaakte een ontsteking. De uiteinden van het visdraad vormden samen met ingevangen voedsel een grote knoop in de slokdarm waardoor deze verstopt raakte. De kluwen was 25 cm lang en 1 – 4 cm in doorsnede: er kon dus geen voedsel meer in de maag komen. De knobbelzwaan is daardoor verhongerd en overleden.  

Visdraad om de tongbasis. Foto: DWHC Visdraad met ingevangen voedsel in de slokdarm. Foto: DWHC

 

Histologisch beeld van ontstekingen in de tong (zwarte pijlen) door het visdraad. Foto: Marja Kik