Een aar wordt steenmarter fataalMidden juni meldde een mevrouw een zieke steenmarter op haar terras. Het dier lag stil, maar vertoonde af en toe heftige spierschokken om daarna weer stil te gaan liggen. Voordat de dierenambulance er was, was het dier dood.

(gras)aar in luchtpijp van de steenmarter

(gras)aar in luchtpijp van de steenmarter. Foto: DWHC

Het dier is door DWHC opgehaald voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het onderzoek wees uit dat het een jongvolwassen vrouwelijke steenmarter was. Ze was in goede conditie (goede vetreserves). In de luchtpijp van het dier zat een (gras)aar, die gezien de grootte, de doodsoorzaak is. Daarnaast had de steenmarter een verwijde linker hartkamer. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van deze verwijding is.

Bij onderzoek naar de doodsoorzaak denk je vaak aan een ziekte, afwijking of lichamelijk letsel. Maar soms heeft een dier ‘domme pech’, zoals bij deze steenmarter. Het inademen van (gras)aren is een bekend probleem bij honden en katten. Daarover zijn diverse voorbeelden te vinden op internet.

Domme pech komt vaker voor, zoals bijvoorbeeld bij een ree die een te grote eikel had gegeten (zie https://www.dwhc.nl/doodsoorzaak-eikel/ ), of wilde eenden die zoveel bloembollen hadden gegeten dat de luchtpijp werd dichtgedrukt door de slokdarm (https://www.dwhc.nl/eend-gestikt-eten/ ).