NCOH: Vogel besmet met westnijlvirusUpdate 15 oktober 2020. RIVM bericht: Eerste patiënt in Nederland met westnijlvirus.

Het RIVM heeft 15 oktober bekend gemaakt dat bij een man westnijlvirus is vastgesteld. Hij was niet recent naar het buitenland geweest. Hij heeft het mogelijk opgelopen in de regio Utrecht.

Het RIVM heeft vandaag (16 september 2020) het bericht naar buiten gebracht dat in de regio Utrecht een grasmus positief is getest op het westnijlvirus. Dit virus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is gevonden.

De grasmus is eind augustus gevangen en getest in het kader van het One Health PACT. Dit is een consortium met experts, gecoördineerd door het Erasmus MC. Het consortium werkt in het kader van een onderzoeksproject aan de ontwikkeling van een early-warning systeem. Het systeem moet de introductie van een aantal exotische virussen, waaronder het westnijlvirus, zo vroeg mogelijk opsporen.

Lees het hele bericht op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/nieuws/vogel-besmet-met-westnijlvirus

of in het engels op de website van NCOH: https://ncoh.nl/news/west-nile-virus-found-in-the-netherlands/