Duitsland: eerste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP)Op 10 september 2020 maakte het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft bekend dat in Duitsland een wild zwijn positief is getest voor Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het wild zwijn werd enkele kilometers van de Poolse grens in de Kreis Spree-Neisse dood gevonden. Nadat het Landeslabor Berlin-Brandenburg een  verdenking op AVP had vastgesteld, is op 9 september een monster naar het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het Duitse nationale referentielaboratorium, gebracht.

Aangezien het dood gevonden wild zwijn al in vergaande staat van ontbinding was, moet er van worden uitgegaan dat het virus enkele weken geleden in Duitsland is gekomen.

Pools-Duitse grens

AVP is in 2014 in Oost-Polen voor het eerst vastgesteld. Eind 2019 maakte het virus een sprong van 300 km westwaarts (https://www.dwhc.nl/avp-polen-duitse-grens/) en werd het virus vastgesteld op 85 km van de Pools-Duitse grens. In januari 2020 werd AVP bij een wild zwijn in Polen vastgesteld op 12 km van de Pools-Duitse grens.  https://www.dwhc.nl/avp-polen-duitse-grens-update-1/

Zie voor de actuele situatie in Polen de interactieve kaart op de website van de OIE.

Alertheid

Het blijft belangrijk om alert te blijven en insleep te voorkomen. De mens kan het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van een broodje worst of andere besmette varkensvleesproducten, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

besmettingsroutes AVP

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

FLI persbericht Erster Fall von Afrikanischer Schweinepest bei einem Wildschwein in Deutschland