Doodsoorzaak aangespoelde zwijnen nog onduidelijkVier wilde zwijnen spoelden er afgelopen week aan in Katwijk, Noordwijk en IJmuiden. Drie kadavers waren in verre staat van ontbinding en konden niet meer worden onderzocht. Het vierde zwijn werd naar het Dutch Wildlife Health Centre van de faculteit Diergeneeskunde gebracht.

Volgens patholoog Marja Kik is de doodsoorzaak nog niet duidelijk, maar dat niet alleen. Kik: “We weten ook nog niet waar dit dier vandaan kwam, we zoeken nu uit of er DNA profielen van wilde zwijnen in Europa bekend zijn. Als dit zo is kunnen we met veilig gesteld DNA materiaal van dit dier mogelijk de herkomst achterhalen. Verder onderzoeken we de organen nog microscopisch, echter ook dit dier was autolytisch dus mogelijk levert dit onderzoek geen eenduidige doodsoorzaak op.”

Het zwijn is onderzocht op Afrikaanse en klassieke varkenspest. Deze virussen zijn bij dit dier niet aangetoond.