Update Polen: Afrikaanse varkenspest 12 km van Pools-Duitse grensOp 22 januari is gemeld dat Afrikaanse varkenspestvirus  (AVP) is gevonden bij een wild zwijn op 12 km van de Duits/Poolse grens. In Griekenland is op 7 februari een uitbraak van het virus bij gehouden varkens bevestigd.

Op 3 december bericht Promed dat het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) in Polen is vastgesteld bij 8 wilde zwijnen in verschillende gemeenten in de provincie Lubusz (Lubuskie). Het virus is nu vastgesteld bij een dood gevonden wild zwijn op 40 km van de Pools-Duitse grens.

Begin november 2019 werd AVP in de provincie Lubusz (Lubuskie)  bij een dood gevonden wild zwijn. Naar aanleiding van deze vondst heeft de Poolse overheid een aantal maatregelen genomen, zoals het instellen van een besmette zone en het zoeken naar kadavers. Intussen zijn meerdere dode wilde zwijnen gevonden. In andere berichten van Promed is op 20 november aangegeven dat in de provincie Lubusz het aantal wilde zwijnen waarbij AVP was gestegen naar 20. Ook in de aangrenzende Poolse provincie Neder-Silezië (Dolnośląskie) is het AVP virus aangetoond bij 1 wild zwijn.

Het vaststellen van AVP in de provincie Lubusz betekent dat het virus een sprong van 300 km heeft gemaakt. Experts zijn het erover eens dat als een virus een dergelijke afstand aflegt, dit komt door menselijke onoplettendheid

Alertheid

De verspreiding van het virus maakt duidelijk hoe belangrijk het is om alert te blijven om insleep te voorkomen. De mens kan het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van een broodje worst of andere besmette varkensvleesproducten, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

besmettingsroutes AVP

 

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

Bronnen:

Promed: Interactive map: ASF Poland: Outbreaks on farms and in wild boar.

Promed: African swine fever – Europe (54): Poland (LB) wild boar, spread.
Archive Number: 20191203.6819700

Promed: African swine fever – Europe (52): Poland (LB) wild boar, spread.
Archive Number: 20191120.6788598

Promed: African swine fever – Europe (50): Poland (LUBUSKIE) WILD BOAR, SPREAD.
Archive Number: 20191118.6784482

Promed: African swine fever – Europe (49): Poland (LUBUSKIE) WILD BOAR.
Archive number 2019116.6781890