Polen: Afrikaanse varkenspest niet ver van Pools-Duitse grensDe Poolse autoriteiten hebben bevestigd dat Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld bij een wild zwijn 85 km van de grens met Duitsland in de regio Lubuskie. Het wild zwijn was gevonden op 4 november 2019 en was aangereden.

Dit betekent dat het virus een sprong van 300 km westwaarts heeft gemaakt. Experts zijn het erover eens dat als een virus een dergelijke afstand aflegt dit komt door menselijke onoplettendheid

Naar aanleiding van deze vondst heeft de Poolse overheid een aantal maatregelen genomen, zoals het instellen van een besmette zone en het zoeken naar kadavers. Er zijn meerdere dode wilde zwijnen gevonden. Inmiddels is het AVP-virus ook bij een tweede dood gevonden wild zwijn aangetoond. Dit zwijn is gevonden op 70 km van de Duitse grens.

Alertheid

De verspreiding van het virus maakt duidelijk hoe belangrijk het is om alert te blijven om insleep te voorkomen. De mens kan het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van een broodje worst of andere besmette varkensvleesproducten, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

besmettingsroutes AVP

 

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

Bronnen:

Promed: AFRICAN SWINE FEVER – EUROPE (49): POLAND (LUBUSKIE) WILD BOAR,  Archive number 2019116.6781890

Promed: AFRICAN SWINE FEVER – EUROPE (50): POLAND (LUBUSKIE) WILD BOAR, SPREAD. https://promedmail.org/promed-post/?id=20191118.6784482