Das met longkankerDe Stichting Dassenwerkgroep Brabant meldde eind april 2019 een dode das bij DWHC. Het was een oude, zeer verzwakte das. Het dier was gevonden in de gemeente Oss, provincie Noord-Brabant en is opgehaald voor onderzoek.

De das was een mannelijk dier. Hij was zeer mager en woog slechts 4 kg; het normale gewicht van een mannelijke das ligt tussen de 9 en 17 kg. Zijn tanden waren slecht, maar dat past bij een oud dier. In de vacht zaten veel teken en luizen.

Sectie

knobbeltje op de long van de das

Bij de sectie waren meerdere knobbeltjes in de longen te zien. Dergelijke knobbeltjes kunnen door diverse ziekten worden veroorzaakt, waaronder runder-tuberculose. Dat is als eerste onderzocht en uitgesloten. Verder onderzoek van het longweefsel onder de microscoop toonde aan dat de knobbeltjes tumoren waren. Het microscopisch beeld van de tumor duidde erop dat het type longtumor, behoort tot de zogenaamde niet-kleincellige longkanker, een plaveiselcelcarcinoom. De lever vertoonde ontstekingshaarden passend bij rondtrekkende wormlarven.

Behalve longkanker had de das ook een ernstige vorm van stoflongen (pneumoconiose).  Stoflongen zijn een afwijking die regelmatig bij dassen wordt gezien. Meestal betreft het een lichte tot matige vorm, maar deze oude das had het in ernstige mate.

Conclusie

Deze das is doodgegaan door vermagering als gevolg van zijn slechte gebit en de longkanker.

Foto banner das: Dick Pasman