Maag dode ooievaar vol met elastiekenHet DWHC ontving 18 juni 2019 een dode ooievaar (Ciconia ciconia)  voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het dier kwam uit de gemeente Hilvarenbeek, provincie Noord-Brabant.

Kliermaag vol met elastieken

De ooievaar was een mager, volwassen vrouwelijk dier met een slechte bespiering. Bij sectie bleek haar kliermaag zeer sterk uitgezet door een grote kluwen elastieken (zie bovenste foto). De elastieken waren van een type zoals die o.a. worden gebruikt om brieven te bundelen (zie onderste foto). Er zat zo goed als geen normaal voedsel meer in de kliermaag. In de spiermaag zaten nog een paar kleine stukjes elastiek, in de darmen zat geen elastiek en vrijwel geen voedseldelen.
Mogelijk heeft deze ooievaar de elastieken aangezien voor (regen)wormen.

Probleem komt vaker voor

Er zijn meer meldingen van ooievaars die problemen ondervinden door het eten van elastieken. Zo stond afgelopen maandag 17 juni op de website van RTVUtrecht dat een jonge ooievaar het loodje had gelegd na het eten van elastiekjes. Ook de website van de Stichting Ooievaars research & knowhow (STORK), plaatste in september 2016 een bericht over een ooievaar die met een gedraaide nek liep. Dit dier bleek een grote hoeveelheid elastieken in de slokdarm te hebben die door een dierenarts zijn verwijderd en waardoor de ooievaar gered kon worden.

Het is toch wel treurig dat dieren doodgaan door zwerfafval omdat mensen de straat, het park, het strand, etc. als afvalbak gebruiken.

 

Bronnen:

RTVUtrecht Jonge ooievaar legt het loodje na eten elastiekjes (https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1935903/jonge-ooievaar-legt-het-loodje-na-eten-elastiekjes.html)

STORK: Elastiek of regenworm? (http://www.ooievaars.eu/0390ooievaars_indeproblemen/default.html#elastiek)