Japan: Sikaherten dood door plasticLoslopende sikaherten ( Cervus nippon) zijn het symbool van de Japanse stad Nara.  De sikaherten zijn beschermd en worden gezien als heilige dieren1.

Foto: J. Rob McCullough, Flickr.com

De Sikaherten lopen vrij rond en vormen één van de toeristische attracties van Nara.  De Foundation for the Protection of Deer in Naralaat speciale crackers maken die toeristen kunnen kopen voor het voeren van de dieren.  In vakantieperiodes zijn de dieren (soms) zo doorvoed zijn, dat ze nog nauwelijks op hun benen kunnen blijven staan3. Maar dieren eten ook (rondslingerend) plastic, hetgeen problemen veroorzaakt.

Een dierenarts van de Nara Deer Welfare Association probeerde in maart een ziek uitziende hinde te voeren, maar het dier weigerde te eten. Ze stierf de volgende dag. De hinde woog 30 kg, hetgeen 10 kg onder de range van een gezond gewicht, ligt.  Sectie wees uit dat de maag gevuld was met materiaal dat leek op een bal van plastic zakken. Deze plastic bal woog 3,2 kg. In november vorig jaar was er een vergelijkbaar geval van een mager hert dat dood was gegaan en veel in zijn maag had.

Sinds maart 2019 zijn 8 Sikaherten doodgegaan. Bij sectie bleken 6 van de 8 dieren plastic in hun maag te hebben, waarbij de grootste hoeveelheid in één dier 4,3 kg woog.

Herten zijn herkauwers. Het plastic in de maag voorkomt dat het dier kan herkauwen en het voedsel kan verteren. Ze nemen geen nieuw voer meer op en gaan dood.

De bezoekers wordt opgeroepen om hun afval mee te nemen.

Geraadpleegde informatie

1 Messengers of the Gods – Deer of Nara . http://www.hgeo.h.kyoto-u.ac.jp/soramitsu/NaraDeer.html

2 5 facts about the Deer of Nara. https://narashikanko.or.jp/en/feature/deer/

6 Nara deer deaths attributed to plastic in stomachs; tourists cautioned to feed animals properly. https://japantoday.com/category/national/6-Nara-deer-deaths-attributed-to-plastic-in-stomachs-tourists-cautioned-to-feed-animals-properly?

Foto banner Sikaherten in Nara: Rachel Clarke (www.flickr.com)