Kalfjes worden reegeit fataalBegin mei 2019 werd in Overijssel een dode hoogdrachtige reegeit gevonden. De reegeit vertoonde aan de buitenkant geen verwondingen en is voor onderzoek opgehaald door DWHC.

twee reeen-foetussen

De twee reekalfjes namen de gehele buikholte in beslag.      Foto: M. Kik

De reegeit was een jong volwassen dier. Ze was erg mager, maar woog evengoed nog 21,5 kg. De vacht zat onder de teken, de darmen waren zo goed als leeg, en ze was drachtig van twee kalfjes. Het opvallende bij deze geit was de grootte van de kalfjes. Deze waren zo groot dat ze de gehele buikholte vulden, waardoor zowel de organen in de buikholte als in de borstholte in de verdrukking kwamen. Hierdoor was er onvoldoende ruimte voor voedselopname in de darmen en pens en werd de ademhaling belemmerd. Er is geen andere oorzaak of onderliggende ziekte gevonden die het vermageren  kan verklaren.

Vanwege het Q-koorts protocol, is de baarmoeder niet opengemaakt. Het geslacht en het gewicht van de twee kalfjes is dus onbekend.

Conclusie:

De grootte van de twee kalfjes is de reegeit fataal geworden.

 

Foto banner ree: Dick Pasman