Dode, besmette vos gevonden op TerschellingJagersvereniging, DWHC en RIVM waarschuwen:
versleep dode dieren niet onnodig


Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een dode vos onderzocht. Daarbij kwam  naar voren dat het dier naar alle waarschijnlijkheid versleept en elders achtergelaten was. Deze vos was besmet met vossenlintworm. Een besmetting met vossenlintworm kan ernstige risico’s met zich meebrengen voor de mens. Daarom waarschuwen de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, DWHC en RIVM mensen om dode dieren niet onnodig te verslepen.

De dode vos werd in november 2017 gevonden op Terschelling. DWHC heeft onderzoek gedaan en het dier bleek geschoten te zijn. Omdat op het eiland geen vossen leven en omdat de maaginhoud van de vos bestond uit voedsel dat niet op het eiland voorkomt, was het duidelijk dat het dier uit een ander gebied door de mens was meegenomen.  Darmen van vossen worden bij het RIVM periodiek verder onderzocht op de aanwezigheid van de vossenlintworm.

Besmetting vossenlintworm

Na vervolgonderzoek door het RIVM begin 2019 bleek het dier besmet met vossenlintworm. Dit is een ziekteverwekker die in Nederland in een beperkt aantal gebieden voorkomt, namelijk in Limburg en Oost-Groningen. Vossen zijn de belangrijkste eindgastheer van vossenlintworm in Nederland. Via hun uitwerpselen kunnen andere dieren en mensen met de eitjes van de vossenlintworm in contact komen. Verspreiding van de vossenlintworm gaat via knaagdieren, die tussengastheer zijn.

Mogelijk dodelijk voor de mens

Voor de mens kan besmetting leiden tot de ernstige ziekte: alveolaire (blaasvormige) echinokokkose. De symptomen zijn vaak pas na vele jaren zichtbaar (soms wel 15 jaar). Zonder behandeling kan een mens aan deze ziekte overlijden. Een besmetting met vossenlintworm is voor de vossen zelf niet dodelijk.

Waarschuwing: versleep dode dieren niet onnodig en voer ze correct af

Door dode dieren te verslepen, kan de mens onbedoeld bijdragen aan verspreiding van ziektes. Dit is natuurlijk onwenselijk en moet daarom voorkomen worden. Iedereen die met dode dieren in aanraking komt, wordt dringend verzocht om dode dieren die niet voor consumptie geschikt zijn op de juiste wijze af te voeren. Voor jagers wil dat zeggen: achterlaten in het gebied, begraven of afvoeren volgens de richtlijnen van de gemeente.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de vossenlintworm  op de website van het RIVM.

Klik hier voor alle berichten op de DWHC website over de vossenlintworm .