Opnieuw hazenpest in LimburgBegin november meldde een jager uit Weert dat hij in korte tijd 3 dode hazen had gevonden. Eén haas is voor onderzoek opgestuurd naar DWHC. Dit haas is dood gegaan aan hazenpest (tularemie).

Bekend besmet gebied

De plaats waar deze besmette haas is gevonden, ligt hemelsbreed ca 15 km van het gebied waar in mei 2013 de 1e haas met tularemie werd vastgesteld. Dat was toen 60 jaar nadat in deze regio in 1953 zeven mensen ziek waren geworden na het eten van een haas. In de periode 2011 – 1 januari 2016 werden alle bij DWHC onderzochte hazen systematisch door het WBVR in Lelystad op hazenpest getest. Nu worden alleen hazen getest die microscopisch van hazenpest worden verdacht. Bij het routine matig onderzoeken van alle hazen, werd in mei 2013 de 1e positieve haas gevonden. Enkele weken daarna werd de ziekte vastgesteld bij een persoon die de hazenpest had opgelopen in een natuurgebied dat op enkele kilometers afstand lag van de plek waar de positieve haas was gevonden. Deze persoon had geen contact gehad met een haas en heeft de ziekte toen waarschijnlijk opgelopen door een insectenbeet.

Nu, november 2018, is in dit gebied dus opnieuw hazenpest vastgesteld.

Overijssel

Op 8 november berichtte DWHC dat er hazenpest in de WBE Zenderen was vastgesteld en dat 3 hazen nog in onderzoek waren. Intussen is de uitslag van één ander haas binnen. Bij dat haas is geen hazenpest aangetoond.

Meer informatie en eerder berichten zijn te vinden op: https://www.dwhc.nl/ziekten/tularemie/