Beieren: jagers in ziekenhuis door hazenpestSamen op jacht, samen in het ziekenhuis, zo begint een artikel in de Süddeutsche Zeitung. In de omgeving van Nabburg (gemeente Schwandorf in de deelstaat Beieren) zijn negen jagers blijkbaar besmet met de hazenpest bacterie. Van de negen jagers lagen afgelopen zondag acht op een isoleerkamer, de negende heeft zich ook voor behandeling in het ziekenhuis gemeld, maar over zijn toestand is niets bekend. De acht jagers konden na behandeling het ziekenhuis deze donderdag weer verlaten.

Besmetting

De jagers hebben de besmetting waarschijnlijk in de laatste oktoberweek opgelopen toen ze na de jacht de hazen hebben schoongemaakt om het vlees te verkopen. Van de geschoten hazen, waren er reeds vier verkocht voordat de jagers ziek werden en de verdenking van hazenpest werd gesteld. Drie hazen hebben ze kunnen terughalen. Het is nog onduidelijk waar de vierde haas is gebleven. Volgens het Landesratsamt bestaat er geen besmettingsgevaar door het eten van de haas, mits deze goed doorbakken is.

Traceerbaarheid

Dit voorval is een goed voorbeeld hoe belangrijk het is dat wordt bijgehouden aan wie, wanneer en uit welk gebied een haas, of ander stuk wild, is weggegeven of verkocht. De jagers zijn dit overigens conform EU-wetgeving ook verplicht.

Bron: https://www.sueddeutsche.de/bayern/bayern-jaeger-infizieren-sich-mit-hasenpest-1.4200909