België: Update Afrikaanse varkenspestOp 19 oktober zijn sinds 13 september 199 wilde zwijnen gevonden, waarvan 168 in de beschermde zone. Hiervan zijn er 104 met ASF, deze lagen allemaal in de besmette zone.

Indeling besmette zone sinds 12 oktober

Op 14 september werd een gebied van 63.000 ha als besmette zone afgebakend. Half oktober is de besmette zone in drie delen ingedeeld: kern zone, buffer zone en zone met versterkte observatie (Zone d’observation renforcée).
Klik hier voor de kaart met de door de FAVV en het Waals gewest afgebakende besmette zone

Maatregelen sinds 12 oktober

In de kern zone zijn alle jachtvormen tot minstens 14 november verboden. Ook is het niet toegestaan om grofwild te voeren. Daarnaast is het gebied afgesloten voor het gebied. Ook in de bufferzone is jacht en bijvoeren verboden. Het gebied is gesloten voor het publiek, maar bepaalde boswerkzaamheden kunnen met een ontheffing worden uitgevoerd. Om de bufferzone zal een raster worden geplaatst. In de ‘zone d’observation renforcée’ is jagen en bijvoeren ook verboden. Maar in dit gebied zullen onder strikte voorwaarden wilde zwijnen worden gedood/uitgeroeid.

De maatregelen voor de wilde zwijnen en alle activiteiten die het Waals gewest heeft genomen, staan op de website: http://www.wallonie.be/fr/actualites/mesures-de-lutte-contre-la-peste-porcine-africaine

Besmettingsroutes

De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.Besmettingsroutes

besmettingsroutes AVP

 

Preventieve maatregelen

Toeristen en mensen die in het veld komen kunnen het virus ongemerkt meenemen, bijvoorbeeld door het meenemen van varkensvlees/vleeswaren en varkensvleesproducten. Gooi nooit restanten van brood met varkensvleeswaren, of ander voedsel dat varkensproducten bevat, in de natuur. Ook al is de kans op overdracht via materialen niet heel groot, toch moet ook daar rekening mee gehouden worden. Het is dan ook belangrijk om deze zorgvuldig  met water en zeep te reinigen en goed te laten drogen.

Jagers wordt geadviseerd de nodige hygiëne in acht te nemen. Hierbij moet gedacht worden aan zaken zoals:

  • Het dragen van wegwerp handschoenen en het wassen van handen met zeep en water na contact met een wild zwijn.
  • Het schoonspuiten van autobanden en het grondig reinigen van laarzen en wildbak, het wassen van de kleding op minimaal 60 graden.

Personen die varkens houden moeten contact met besmette varkens vermijden en hun wordt dan ook ten sterkste afgeraden om in besmette gebieden, zie voor besmette gebieden de kaart van de Europese Commissie (juni 2021 niet meer online beschikbaar), te gaan jagen. Het is overigens niet toegestaan om een geschoten wild zwijn mee te nemen uit een gebied waar een besmettelijke dierziekte zoals AVP heerst.

Klik hier voor de folder van de NVWA over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

Bronnen:

http://www.afsca.be/avp/actualiteit/belgie/

http://www.wallonie.be/fr/actualites/mesures-de-lutte-contre-la-peste-porcine-africaine

https://www.rtbf.be/info/regions/luxembourg/detail_peste-porcine-une-cloture-entre-la-france-et-la-belgique?id=10034344

Persbericht  België: Persbericht van het FAVV en de Service Public Wallon (SPW)

OIE alert: African swine fever, Belgium