Duitsland: Westnijlvirus bij havikHet Friedrich-Löffler-Institut (FLI) maakte eind augustus bekend dat voor het eerst westnijlvirus (WNV) in Duitsland was vastgesteld bij een laplanduil, in dierentuin Halle (Saale) in Saksen-Anhalt. Half september werd bekend dat het FLI het WNV had vastgesteld bij een, begin september dood gevonden,  vrijlevende havik in Weißandt-Gölzau (Landkruis Anhalt-Bitterfeld). Dit ligt ca. 25 km van Halle/Saale. Ook in Beieren heeft het FLI (13 september 2018) het westnijlvirus aangetoond bij een dode laplanduil uit een wildpark in de landkreis Ebersberg. Vervolgens werd in Saksen het WNV vastgesteld (19 september) bij een gehouden havik.

Westnijlvirus

Het westnijlvirus wordt door muggen overgebracht. De belangrijkste gastheren zijn vogels. Bij de meeste vogelsoorten verloopt een besmetting zonder symptomen, maar er zijn een aantal vogelsoorten die gevoelig zijn voor WNV en waarbij het virus grote sterfte kan veroorzaken. Vooral bij kraaiachtigen, enkele roofvogel- en uilensoorten.

Mensen

Het WNV kan ook op mensen worden overgedragen. Bij het overgrote deel van de mensen verloopt een besmetting (ca. 80 %) zonder symptomen. Bij 20 % treden milde ziekteverschijnselen op zoals koorts en griepachtige symptomen. Bij minder dan 1% van de besmettingen ontstaan ernstige klachten met hoge koorts, hersenvlies- en hersenontsteking die in zeldzame gevallen tot de dood kunnen leiden. Ga voor meer informatie over WNV bij mensen naar de website van het RIVM (algemene informatie; vragen en antwoorden).

Paarden

Ook bij paarden verloopt een besmetting overwegend zonder symptomen. Maar een deel van de paarden wordt ziek en deel van deze zieke dieren gaat dood.

Zuid-Europa

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) meldt dat dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren, meer gevallen zijn van WNV infectie bij mensen in Zuid-Europa. Het ECDC maakt een wekelijkse update van de stand van zaken. Op 20 september 2018 meldt deze website dat dit jaar 1.134 mensen zijn besmet waarvan er 115 zijn gestorven door de infectie. De EU landen waarin het WNV tot nu toe bij mensen is vastgesteld, zijn: Italië, Griekenland, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije en Slovenië. Ook is het vastgesteld in de EU “buurlanden” Servië, Israël en Kosovo. In Italië, Servië, Roemenië, Griekenland, Hongarije en Kosovo zijn mensen aan het WNV overleden.

Bronnen:

FLI:
https://www.fli.de/de/presse/pressemitteilungen/presse-einzelansicht/fli-stellt-erstmals-west-nil-virus-infektion-bei-einem-vogel-in-deutschland-fest/

https://www.fli.de/de/aktuelles/kurznachrichten/neues-einzelansicht/west-nil-virus-infektion-auch-bei-bartkauz-in-bayern-gefunden/

https://www.fli.de/de/aktuelles/tierseuchengeschehen/west-nil-virus/

zie daar ook de link naar de FAQ

Saksen:
https://medienservice.sachsen.de/medien/news/220773

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/west-nil-virus-erreger-bei-vogel-in-sachsen-entdeckt-a-1229293.html

Beieren:
https://www.lgl.bayern.de/presse/detailansicht.htm?ID=A%2Bs3RgSTi2R5xtrJevteRw%3D%3D

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/west-nil-virus-wildvogel-in-bayrischem-tierpark-verendet-a-1228216.html

RIVM:
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/W/West_Nilevirusinfectie

https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_westnijlkoorts

ECDC:
https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc

Foto havik: Ton Heekelaar