Minnesota: kalf van witstaarthert met twee hoofdjes geborenFoto: Gino D’Angelo et al. University of Georgia

In zuidoost Minnesota heeft een witstaarthert (Odocoileus virginianus) een Siamese tweeling geworpen. Het is zeer bijzonder dat een Siamese hertentweeling voldragen en geworpen wordt. Er bestaan weinig berichten over Siamese tweelingen bij hertachtigen. Van de twee beschreven gevallen bij witstaartherten, betrof het allebei ongeboren foetussen.

Een paddenstoelenverzamelaar had het kalfje dood in het bos gevonden en naar het Minnesota Department of Natural Resources (MNDNR) gebracht. Dr Gino D’Angelo en zijn collega’s onderzochten het kalfje, ook zijn er CT-scan en een MRI-scan gemaakt.

De Siamese tweeling had twee gescheiden hoofdjes en nekwervels. Ook een deel van de ribben,  borstwervels en bovenste deel van het borstbeen waren gescheiden.  Achter de 9e borstwervel deelden de Siamese tweeling de wervelkolom.  Ook bij de organen werden sommige organen gedeeld, zoals de lever, en waren andere wel gescheiden, zoals de slokdarm. Bijzonder was ook dat het kalfje weliswaar twee harten had, maar deze samen in één hartzakje zaten. Het kalfje is doodgeboren, hetgeen afgeleid werd uit het zinken van stukjes long die in water werden gelegd.

CT-scan van het skelet (links) en foto van de organen (rechts). Foto: Gino D’Angelo et al. University of Georgia

Bron: Conjoined White-Tailed Deer (Odocoileus virginianus) Fawns. Gino J. D’Angelo, Louis Cornicelli, Christina E. Clarkson, and Arno Wuenschmann.  The American Midland Naturalist, 179(2):299-302. Published By: University of Notre Dame https://doi.org/10.1674/0003-0031-179.2.299 URL: http://www.bioone.org/doi/full/10.1674/0003-0031-179.2.299