CLM onderzoek: mezensterfte in relatie tot chemische buxusmotbestrijding?Foto: CLM

Er zijn op dit moment erg veel rupsen van de buxusmotten. Omdat deze vlindertjes een buxus kunnen veranderen in een dorre bos met sprieten zonder blaadjes, grijpen veel mensen naar de gifspuit. Maar wat is het effect van dit bestrijdingsmiddel op de vogels die de rupsen van de buxusmotjes aan hun jongen voeren met de rupsen? CLM wil dit laten onderzoeken. We zijn daarom op zoek naar dode jonge mezen.

Op zichzelf is sterfte onder jonge mezen heel normaal. CLM is dus niet geïnteresseerd in om het even welke dode jonge mees. Alleen wanneer ongewoon veel sterfte is onder de jonge mezen in een nestkast én de eigenaar van de tuin (of die van de buren) met een bestrijdingsmiddel heeft gespoten tegen buxusmotten, is er reden voor nader onderzoek. 

Controleert u wel eens hoe het met de jongen in een nestkast in de tuin staat? En zijn veel mezen tegelijk doodgegaan, terwijl in de buurt met een bestrijdingsmiddel is gespoten tegen de buxusmot? Stop dan deze dode mezen in twee diepvrieszakken over elkaar, maak ze goed dicht en stop deze in de vriezer. Doe er een sticker op of briefje in op waarop staat:

  • soort (koolmees of pimpelmees)
  • datum wanneer u de dode jonge mezen heeft verzameld
  • uw adres
  • telefoonnummer
  • uw e-mailadres

Als u vervolgens een e-mail stuurt naar guldemond@clm.nl, waarbij u ook een telefoonnummer vermeldt waarop we u kunnen bereiken, zorgen wij dat de vogels – na overleg – zo snel mogelijk worden opgehaald voor onderzoek. Mogelijk kunnen niet alle monsters worden geanalyseerd.

Het is niet bekend of er een relatie is tussen het gebruik van de bestrijdingsmiddelen en sterfte. Dat wil het CLM nu onderzoeken.

Met toestemming overgenomen van de website van CLM