Haas met gezwel op neushaas met abces op neus

Foto: DWHC

Eind december 2017 kwam bij DWHC een mager haas binnen met een gezwel op de neusrug en kale plekken op de  achterpoten. De haas was een volwassen mannelijk dier. Onderzoek wees uit dat het gezwel was veroorzaakt door de bacterie Staphyloccus aureus. De kale plekken op de achterpoten waren het gevolg van een huidontsteking welke  waarschijnlijk werd veroorzaakt door een bacterie, mogelijk ook door Staphyloccus aureus.

Staphyloccus aureus is een bacterie die vrij vaak aanwezig is in de huid en slijmvliezen van hazen. Meestal vormt dit geen probleem maar soms kan de bacterie de huid binnendringen, bijvoorbeeld via kleine wondjes en leidt dan tot huidontstekingen. Dit is vaak een  chronisch probleem en gaat gepaard met de vorming van gezwellen. Deze gezwellen bevinden zich met name in en net onder de huid . De hazen vermageren en gaan uiteindelijk dood.
boksende hazen

Boksende hazen in de rammelperiode. Foto: Dick Pasman

 

Vooral in de paartijd van de hazen, de rammelperiode,  worden dergelijke afwijkingen gezien en komen vaker bij mannelijke dan bij vrouwelijke dieren voor. In deze periode lopen de hazen gemakkelijk een huidbeschadiging op, o.a. door het zogenaamde ‘ boksen’. De bacterie kan vervolgens via dergelijke beschadigingen eenvoudig de huid binnendringen.

 

 

 

 

 

Bron informatie Staphyloccus aureus bij hazen:
Seck-Lanzendorf, S. von, 1997. Der Einfluss des Ökofaktors Erkrankungen auf die  Populationsentwicklung des Feldhasen (Lepus europaeus) im Forschungsrevier Czempin in Polen. Inaugural – Dissertation zur Erlangung des Grades eines Doktors der Veterinärmedizin an der Freien Universität Berlin.