Griekenland: sterfte van eksters door westnijlvirusEkster

Ekster (Pica pica)

In Zuid Griekenland is sinds eind juni sterfte onder eksters, zwarte en bonte kraaien waargenomen. De lokale bevolking geeft aan dat vanaf half juli ook duidelijk een afname in de populatie wilde vogels, met name eksters, is te zien.  Eind juli werden 20 dode ekster, die binnen een straal van 300 m lagen, verzameld. Van de vers dode dieren werd materiaal onderzocht op de aanwezigheid van het westnijlvirus (WNV). In materiaal van twee eksters werd het virus met de RT-PCR test vastgesteld.

Zieke vogels vertoonden neurologische verschijnselen, waren sloom, konden niet vliegen en reageerden niet op externe prikkels zoals de aanwezigheid van mensen.

Bonte kraai

Bonte kraai (Corvus cornix)

Het westnijlvirus (WNV) wordt overgebracht door muggen. Predatoren (bijv. haviken en uilen) en aaseters (bijv. kraaien) kunnen besmet raken door het eten van een ziek of dood besmet kadaver.

Het WNV komt wijd verspreid over de wereld voor en veroorzaakt westnijlziekte, ook wel westnijlkoorts genoemd.  Deze ziekte wordt in Europa gezien als een opnieuw opkomende ziekte. Een ziekte die bij zowel mensen als dieren voorkomt. Sinds 1999 is het virus bij meer dan 300 vogelsoorten vastgesteld. De meeste vogelsoorten overleven een besmetting, maar sommige vogelsoorten, met name kraaien en gaaien, worden regelmatig ziek en gaan dood.

 

Bron: http://www.promedmail.org/direct.php?id=20170815.5249172

Foto’s: Margriet Montizaan