Berlijn: nieuw pokkenvirus bij rode eekhoornsIn 2015 en 2016 werden in de regio Berlijn een aantal jonge rode eekhoorns (Sciurus vulgaris) gevonden met ernstige ontstekingen aan tenen van de voor en achterpoten, de  oorschelpen, de neus, de staart en het anale gebied. De oorzaak was onbekend. Door de ontstekingen konden de jonge eekhoorns niets  vasthouden. Minstens 10 jonge rode eekhoorns zijn naar een opvangcentrum gebracht. Dieren die tijdig in de opvang kwamen, konden met intensieve zorg weer herstellen. Drie dode rode eekhoorns zijn onderzocht op het ‘Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW)’.  De patholoog vond bij alle onderzochte dieren ontstekingen, passend bij een pokkenvirus infectie in de huid. Met behulp van een elektronen microscoop kon bepaald worden dat de huidafwijkingen werden veroorzaakt door een virus dat sterk leek op een pokkenvirus.  De testen waren echter negatief: het virus was dus geen bekend pokkenvirus. Vervolgens is het genoom van het virus gedecodeerd. Hieruit bleek dat het gevonden pokkenvirus een nieuw pokkenvirus is.

Dit nieuwe pokkenvirus bij eekhoorns, is een ander pokkenvirus dan het bekende eekhoornpokkenvirus dat in Engeland sterfte onder rode eekhoorns veroorzaakt.

 

Bronnen:

persbericht IZW  – Berlin. (bericht 2020 van hun website verwijderd)

Wibbelt G, Tausch SH, Dabrowski PW, Kershaw O, Nitsche A, Schrick L. Berlin squirrelpox virus, a new poxvirus in red squirrels, Berlin, Germany. Emerg Infect Dis. 2017 Oct [date cited]. https://doi.org/10.3201/eid2310.171008