Duitsland: bever met tularemie.Dode bever. Foto: Landeslabor Berlin-Brandenburg

Een artikel uit 2016 beschrijft het eerste geval van tularemie (hazenpest) bij een bever in Duitsland.  De bever was in februari 2012 dood gevonden (foto 1) en werd onderzocht als onderdeel van een monitoringsprogramma naar de aanwezigheid en diversiteit van de Francisella tularensis bacterie bij wilde dieren in de regio Berlijn/Brandenburg. De dode bever lag in het gebied ‘Erdlöcher von Wust’, een aangelegd meer in de nabijheid van de rivier Havel in de deelstaat Brandenburg. Het meer behoort tot een natuurgebied. In 2012 en 2013 zijn ook watermonsters genomen in de omgeving van de vindlocatie van de bever .

macroscopisch beeld van de lymfeknoop van de oorspeekselklier. Foto: Landeslabor Berlin-Brandenburg

De bever was een volwassen, mannelijk dier van 17,5 kg en 119 cm lang. Het kadaver was uitgemergeld. Meerdere ontstekingsreacties (granulomen) en afstervend weefsel (necroses) waren te zien in de lymfeknoop van de oorspeekselklier (foto 2) en de milt. Verspreid in de lever was afstervend weefsel.  Een nierontsteking leidde tot een verstopte urinebuis, met als gevolg dat de blaas scheurde. Hierdoor kreeg de bever een bloedvergiftiging en ging dood.

 

 

 

Met een PCR-test kon de bacterie in de lymfeknoop, de nieren, de long en de milt worden aangetoond. Uit de lymfeknoop, de milt en de long werd de bacterie ook gekweekt. De sneeuw die was vervuild met bloederige urine, testte ook positief. De monsters die in 2013 van de omgeving zijn genomen, waren negatief, evenals de watermonsters uit 2012 en 2013.

 

Bron. C. Schulze, K. Heuner, K. Myrtennäs, E. Karlsson, D. Jacob, P. Kutzer, K. Große, M. Forsman & R. Grunow, 2016. High and novel genetic diversity of Francisella tularensis in Germany and indication of environmental persistence. Epidemiol. Infect. (2016), 144, 3025–3036. © Cambridge University Press 2016. doi:10.1017/S0950268816001175