Noorwegen besluit doden van rendierkudde om verspreiding van CWD tegen te gaanFoto: Dration. https://www.flickr.com/photos/dration/

Foto: Dration. https://www.flickr.com/photos/dration/

In april 2016 werd bij een rendier in Noorwegen voor het eerst een geval van Chronic Wasting Disease (CWD) in Europa vastgesteld. Daarna is deze ziekte nog bij twee elanden en bij twee andere rendieren aangetoond. De Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) heeft eind maart 2017 haar tweede rapport over CWD gepubliceerd. In dit rapport heeft de VKM een ‘risk assessment’ gemaakt en maatregelen voorgesteld die nodig zijn om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

CWD

CWD is een prionziekte bij hertachtigen die de hersenen aantast en altijd tot de dood leidt. CWD is een zeer besmettelijke ziekte die via direct contact of via het milieu kan worden overgedragen op andere hertachtigen. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat CWD besmettelijk is voor mensen of gedomesticeerde dieren.

CWD-vorm

De vorm van CWD die bij de rendieren is gevonden, lijkt zeer sterk op de besmettelijke vorm die in Noord-Amerika en Canada voorkomt. De vorm van CWD die bij de elanden is gevonden, lijkt niet op de Noord-Amerikaanse variant van CWD. De vorm van CWD bij de elanden vertoont eerder overeenkomsten met de, als minder besmettelijk bekend staande, atypische vorm die ook bij gehouden herkauwers wordt gevonden. Bij die dieren komt deze atypische vorm sporadisch voor.

Advies

Om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan, adviseert de Noorse VKM om de gehele rendierkudde van Nordfjella, de kudde waaruit de drie positieve rendieren kwamen, te ruimen en gedurende 5 jaar geen nieuwe rendieren in dit gebied toe te laten. In het gebied Selbu met de twee positieve elanden, wordt aanbevolen om de surveillance te verhogen. Dit onderscheid in aanbevolen maatregelen (ruimen versus verhoogde surveillance), is ingegeven doordat enerzijds bij rendieren de zeer besmettelijke CWD-vorm is gevonden en bij elanden niet, en anderzijds door het verschil in levenswijze tussen rendieren en elanden. Rendieren leven in grote kuddes bij elkaar, terwijl elanden solitair levende dieren zijn. Als een ziekte zich eenmaal heeft gevestigd in het milieu (bodem, planten), kan dit jaren besmettelijk blijven. De Noorse regering neemt in mei een beslissing over de te nemen maatregelen.

Update: 10 mei 2017

Besluit Noorse regering

De Noorse regering neemt het advies over om de rendierkudde van Nordfjella te ruimen. Zij heeft VKM opdracht gegeven om voor 15 juni een concreet plan uit te werken.In dit plan moet o.a. beschreven worden: de praktische uitvoering van het ruimen, bemonsteringsplan, wat te doen met het vlees en afval en relevante preventieve maatregelen. Ook moet een concreet plan worden opgesteld voor de herintroductie van rendieren in het gebied, waarbij bekeken moet worden of het mogelijk is om het gebied binnen 5 jaar met rendieren te herbevolken.

Bron: Comprehensive measures needed to eradicate Chronic Wasting Disease in Norway

Foto banner: Dration. https://www.flickr.com/photos/dration/