Opnieuw hazenpest in Kromme Rijngebiedhaas liggend in zijn leger

Foto: Margriet Montizaan

In het Kromme Rijngebied (provincie Utrecht) is in maart 2017 bij twee dode hazen tularemie (hazenpest) vastgesteld. De hazen waren voor onderzoek bij het Dutch Wildlife Health Centre ingeleverd.

In de herfst van vorig jaar werd in hetzelfde gebied ook hazenpest aangetoond bij vier hazen. Daarnaast is deze ziekte in de Provincie Utrecht in 2016 aangetoond bij twee mensen. Voor jagers en mensen die met dode hazen in aanraking komen, is het daarom belangrijk om de algemene voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en in de dagen erna alert te blijven op klachten.

 Voorzorgsmaatregelen

  • Draag altijd wegwerphandschoenen bij het aanraken van zieke of dode dieren en gooi deze na eenmalig gebruik weg.
  • Was hierna uw handen met zeep en veel water en droog ze goed. Was altijd uw handen voordat u gaat eten.
  • Zorg bij wondjes voor een goede wond-hygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.
  • Verhit vlees altijd voldoende zodat het gaar is; eet geen rosé gebakken vlees (kerntemperatuur hoger dan 60 °C).
  • Eet geen vlees van dood gevonden dieren.
  • Als de buitentemperaturen hoog genoeg zijn voor steekvliegen zoals dazen, gebruik dan teken/insectenwerende middelen (DEET) en/of draag teken/insectenwerende kleding als u het veld in gaat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het ook beschermd tegen teken die bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kunnen overdragen.

Mensen

Lang niet iedereen die in contact komt met de tularemie-bacterie wordt ziek. Dat hangt af van de hoeveelheid bacteriën die je binnenkrijgt, hoe de bacterie is opgelopen en je weerstand. Voorkomende klachten zijn zweren op de huid en opgezwollen lymfeklieren na contact met besmette karkassen van dieren. Als je een vermoeden hebt dat je besmet bent, neem dan contact op met je huisarts. De ziekte is te behandelen met antibiotica. Meer informatie over tularemie en de ziekteverschijnselen is te vinden op de website van het RIVM. (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tularemie)

Meld dode hazen

In het voorjaar worden vaker dode hazen gevonden. Dit komt doordat het rammeltijd (paartijd) is en de hazen minder oplettend zijn. Ze worden dan gemakkelijker aangereden. Daarnaast zijn er nog tal van andere ziektes waaraan hazen kunnen doodgaan. Om inzicht te krijgen of in het Kromme Rijngebied nu sprake is van een uitbraak van hazenpest, of dat slechts enkele dode hazen zijn getroffen door deze ziekte, is het belangrijk dat dode hazen worden gemeld. Het DWHC vraagt dan ook aan de bewoners rondom het Kromme Rijn gebied om dode hazen (en andere in het wild levende gewervelde dieren) te melden via het meldformulier op de website van DWHC. In overleg kan worden besloten of het dier onderzocht zal worden op tularemie.

Meer Informatie

Informatie over de ziekte bij de mens is beschikbaar op de website van het RIVM.
Informatie over de ziekte bij dieren is beschikbaar op de website van Wageningen Bioveterinary Research Lelystad
Informatie over eerdere meldingen is beschikbaar op de DWHC website.