RIVM vossenonderzoek in Groningen en DrentheDe vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een lintworm die voorkomt bij vossen. Als mensen eieren van de vossenlintworm binnen krijgen, kunnen zij de ziekte alveolaire echinokokkose oplopen, waarbij ernstige leverbeschadiging op kan treden. Sinds 1997 wordt de vossenlintworm ook in Nederland bij vossen gevonden. Bij eerdere onderzoeken in de grensgebieden met Duitsland en België, op de Veluwe, in Flevoland, op Vlieland en aan de Noord- en Zuid-Hollandse kust, is in twee regio’s de lintworm bij vossen gevonden: in Oost-Groningen en Zuid-Limburg.

In 2016 is het RIVM gestart met een nieuw onderzoek naar de huidige verspreiding en de besmettingsgraad van de vossenlintworm in Noordoost Nederland. Uit eerder RIVM onderzoek (1998-2000) bleek dat ongeveer 10% van de vossen in Oost-Groningen besmet is met de vossenlintworm. Omdat rekening wordt gehouden met een toegenomen verspreidingsgebied, richt het onderzoek zich ditmaal op de gehele provincies Groningen en Drenthe. Het onderzoek vindt plaats van oktober 2016 tot en met maart 2017.

Jagers die een vos hebben geschoten in het onderzoeksgebied, kunnen deze kosteloos laten ophalen door een koerier, waarna de vos wordt onderzocht op het RIVM op vossenlintworm en andere (zoönotische) ziekteverwekkers.

Jagers die deel willen nemen, kunnen zich nog aanmelden bij het RIVM (parasieten@rivm.nl of 030-274 7015 (secr.)). Hierbij worden de volgende gegevens gevraagd: contactgegevens (NAW, e-mail en/of telefoonnummer), WBE waarin ze jagen, geschat aantal vossen dat ze nog schieten tot en met maart 2017. Gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Jagers ontvangen van het RIVM vossenpakketten waarin een gedetailleerde instructie zit en het materiaal om de vos op de juiste manier te kunnen verzenden.

Meer informatie over de vossenlintworm vindt u hier: www.rivm.nl/vossenlintworm

Voor aanmelden of aanvullende vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met het RIVM:

  • parasieten@rivm.nl (projectcoördinator Miriam Maas)
  • 030-274 7015 (mevr. Hennie ter Hoeven, secretariaat afdeling Z&O)