Voortzetting onderzoek risico van wasbeerhonden en wasberen voor de volksgezondheidHelp mee en meld een dode wasbeerhond of wasbeer.

wasbeerhonden

wasbeerhond, Foto: Jaap Mulder

De wasbeerhond (Nyctereutes procyonides) en de wasbeer (Procyon lotor) worden in Nederland in het oostelijke grensgebied steeds vaker waargenomen. Beide dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mensen. De verspreiding van de wasbeerhond over Nederland is belangrijk voor de volksgezondheid, omdat hij drager kan zijn van de parasieten Trichinella spiralis en Echinococcus multilocularis (vossenlintworm). Bij wasberen kan de wasberenspoelworm Baylisascaris procyonis voorkomen. Beide dieren kunnen ook drager zijn van klassieke rabiës (hondsdolheid), maar klassieke rabiës komt in West-Europa niet meer voor, dus het risico voor Nederland is minimaal.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert onderzoek uit naar de parasieten die door wasbeerhonden en wasberen kunnen worden overgebracht naar mensen. In 2014-2015 zijn negen wasbeerhonden onderzocht, waarvan bij één wasbeerhond Trichinella is gevonden, en bij één wasbeerhond vossenlintworm*. Daarnaast heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) bij twee wasberen, die eind 2014 werden gevonden in de omgeving van Doetinchem, wasberenspoelworm aangetoond.

 

wasbeer

wasbeer

Naar aanleiding van deze resultaten wordt in 2016 het onderzoek door het RIVM voortgezet. De wasbeerhonden worden onderzocht op het voorkomen van vossenlintworm en Trichinella spiralis en de wasberen op het voorkomen van wasberenspoelworm. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het DWHC, dat de ingeleverde dieren verder zal onderzoeken op het voorkomen van andere ziekten. Daarnaast wordt bij het wasbeerhondenonderzoek samengewerkt met Bureau Mulder-natuurlijk, Altenburg & Wymenga en de Zoogdiervereniging, die ecologisch onderzoek uitvoeren naar de wasbeerhond in Nederland.

 

Heeft u een dode wasbeerhond of wasbeer gevonden?

Laat het ons weten door melding te doen op de website van DWHC via de link Meld een dood dier of neem telefonisch contact op met DWHC (030 – 253 79 25). Zij zorgen dat een koerier het dier bij u op komt halen.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met het RIVM via miriam.maas@rivm.nl

Update : De resultaten van het onderzoek staan in het RIVM rapport uit 2018: Zoönotische pathogenen bij de wasbeerhond en wasbeer in Nederland.

Auteurs: Miriam Maas1, Margriet Montizaan2

1 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
2 Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

 

* De resultaten van het onderzoek in 2014 – 2015 zijn gepubliceerd in het ‘International Journal for Parasitology: Parasites and Wildlife’:

First findings of Trichinella spiralis and DNA of Echinococcus multilocularis in wild raccoon dogs in the Netherlands. Miriam Maas, Sanne van den End, Annika van Roon, Jaap Mulder, Frits Franssen, Cecile Dam-Deisz, Margriet Montizaan, Joke van der Giessen (2016). Int J Parasitol Parasites Wildl. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijppaw.2016.09.001