Rotgans gaat voor zoetFoto: Ashley Coates

Foto: Ashley Coates

De rotganzen (Branta bernicla) op Schiermonnikoog hebben een voorkeur voor zoete kwelderplanten en mijden zoute planten. Het eiwitgehalte is onbelangrijk. Dat concludeert promovenda Wimke Fokkema. Haar onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Oikos.

In een bericht op Metawad geeft Fokkema aan dat: ‘Tot nu toe dachten biologen vooral in termen van eiwitgehalte, als het over interessante of minder interessante gewassen ging voor ganzen. Uit ons onderzoek blijkt dat dit feitelijk nauwelijks interessant is. Een plant kan nog zo’n hoog eiwitgehalte hebben, als hij daarnaast ook heel zout is vreet de rotgans hem niet. Ook het vezelgehalte was van ondergeschikt belang voor de ganzen.’

Haar bevindingen tonen aan dat het voor de bescherming van rotganzen ook belangrijk is om naar subtiele voedselvoorkeuren te kijken.  ‘Het maakt de vogels duidelijk uit! Waarschijnlijk hebben ze een verhoogde behoefte aan suikers om hun extreme trektochten te kunnen ondernemen.
Je kunt dus niet zomaar zeggen dat de vogels wel ergens anders kunnen grazen als een gebied niet langer beschikbaar is. Het ene gebied is het andere niet!’, aldus Fokkema.

Bron: http://www.metawad.nl/nieuws/rotgans-gaat-voor-zoet/

Link naar het artikel in Oikos staat op de website van metawad.