Live fast, love hard and die young: het nieuwe motto van de levendbarende hagedis?Natuurpunt Studie (België) zoomt, met de klimaattop in Parijs op de achtergrond, in op de gevolgen van de opwarming van de aarde in de komende decennia. Reptielen, en in het bijzonder de levendbarende hagedis, krijgen het erg moeilijk. Meer zelfs dan sommige andere diersoorten.

Tegen 2100 zou de algemene temperatuur op de aarde met twee graden stijgen. Voor veel dieren is dat een grote verandering. Vooral reptielen zullen het daar niet altijd gemakkelijk mee hebben, want zij zijn voor hun lichaamstemperatuur sterk afhankelijk van hun omgeving. Een recent Frans onderzoek bewijst bijvoorbeeld dat de levendbarende hagedis initieel baat heeft bij de opwarming, maar dat die op lange termijn veel meer negatieve gevolgen zal ervaren.

De levendbarende hagedis kreeg zijn naam omdat hij zich voortplant via eieren die in het lichaam van het vrouwtje bevrucht en uitgebroed worden. Dat fenomeen wordt ovoviviparie genoemd. Het verspreidingsgebied van de hagedis met zijn lange staart strekt zich uit over Europa en Azië, waarvan België en Nederland de zuidelijke grens vormen.

Lees het complete bericht op Nature Today

Bron: nature today en Natuurpunt Studie België