Vogelmalaria bij groenling en kluutDeze zomer is zowel bij een groenling als bij een kluut vogelmalaria vastgesteld. De groenling kwam uit Son en Breugel, de kluut uit Medemblik. In 2011 kon vogelmalaria bij meerdere merels en een roodkeelduiker worden aangetoond. Ook werd destijds bij verschillende vogelsoorten in dierentuinen deze ziekte gevonden (meer informatie over deze uitbraak op DWHC en Natuurbericht.)
Malaria bij vogels wordt veroorzaakt door verschillende soorten Plasmodium parasieten. Mensen zijn niet gevoelig voor vogelmalaria. Zieke vogels vertonen symptomen als het bol in de veren zitten, kortademigheid, uitdroging en plotselinge sterfte. Vogels vertonen ook verhoging (koorts) en kunnen soms zelfs hun lichaamstemperatuur juist verlagen als gevolg van een infectie. De kluut was een mager dier, de groenling had daarentegen een matig tot goede voedingstoestand.
Vogelmalaria wordt overgedragen door steekmuggen, in Nederland waarschijnlijk door de huissteekmug (Culex pipiens). Deze mug en de vogelmalaria-parasiet zijn overal in Nederland aanwezig.